Re: Tuning - Porady i Dyskusje
Rada dla Was - nie róbcie projektów na siłę.
Mam swoje sposoby na pobudzenie weny, aczkolwiek są one tajne. Róbcie projekt wtedy, gdy przyjdzie Wam na niego pomysł. Dlaczego rzadko wrzucałem projekty? Dlatego, że wizje możemy podzielić na dwie kategorie: te chwilowe i te dalekosiężne. Jeżeli załapiecie w danej chwili pomysł, a zaraz go stracicie, oznacza, że ta wizja nie była warta uwagi. Jeśli z kolei wizja kiełkuje w Was przez jakiś czas, oznacza to, że to ta prawdziwa wizja. Warto zapisywać chwilowe pomysły, ale niekoniecznie uznawać ich za te ostateczne. Tak jest przy projektowaniu samochodów, grafice - i tak też przy projekcie malowania. Sama technika nie wystarczy - liczy się to, co siedzi Wam w głowach.
Tak, to malowanie jest najważniejszą częścią tuningu. Części dobieramy po to, by malowanie odpowiednio układało się na tak zbudowanym nadwoziu (tyczy się to widebody, które całkowicie załamują sylwetkę). Lepiej niż wrzucać wiele projektów na siłę, spójrzcie na nie po np. kilku godzinach - już wydają się inne, widać, co w nich poprawić, czy w ogóle ten pomysł był dobry, ponadczasowy, czy zachwyci, złapie za serca. Mówię to jako osoba, która będzie pracować w designie - i myślę, że tak samo jest z pozornie "głupimi" projektami tuningu.